ARCHITEKTONICKÉ A DESIGNOVÉ NÁVRH
Y
V SOULADU S TRVALE UDRŽITELNÝM ROZVOJEM

Architektonická studie interiéru Wellness centra v Jesenici u Prahy

Investor: manželé Zápotočtí
Autor: Ing.arch. Petra Malá
3 / 2012

Předmětem architektonické studie byla přestavba současného nefungujícího kosmetického studia na wellness centrum. Tato služba v Jesenici zcela chybí a dům je zároveň umístěn v území s předpokládanou veřejnou vybaveností.

Návrh měl uvažovat pouze s minimálním bouráním a stavěním nových konstrukcí. Zcela zásadní bylo proto navržení vhodné dispozice pro jednotlivé procedury. Návštěvník wellness centra může navštívit masáže, zábaly, fitodar, bublinkovou koupel či privátní prostor se saunou a vířivkou. Vstupní část tvoří recepce s přezouvací lavičkou, posezením se základním občerstvením a malou kuchyňkou. Samozřejmostí jsou technické prostory a doplňkové prostory jednotlivých procedur.

Motivem pro celé wellness centrum se staly přírodní živly – země, voda, vzduch a oheň. Zemi představují živé či suché bambusy zasazené v nízkých květináčích s bílými kamínky. Motiv bambusu se navíc opakuje i u osvětlení a v detailech zařizovacích prvků jako např. u recepčního pultu, posuvných stěn...Dojem tekoucí vody je docílen škrábanou omítkou a je podpořen vodní stěnou umístěnou hned ve vstupním prostoru recepce. Vzdušnost je dosažena díky textilním tapetám, jež tvoří podhledy a pevné i posuvné stěny. Motiv a barvy tapet se různí dle jednotlivých procedur od vody u koupelí po oheň u masáží. Oheň je zde zastoupen jak doplňkovým osvětlením, tak i saunou a prostorem s masážemi.

Celé wellness centrum je pojato jako esteticky sjednocený celek, v němž se konkrétní oddělené prostory vzájemně různí zařízením a detaily dle jednotlivých procedur.